18 december 2012

Hällestadsstapeln ett klocktorn på skansen

EKSHÄRADSGÅRDEN 
Den stora tvåvåningsbyggnaden berättar om att den kommer från en skogrik trakt med god tillgång på både byggnadsvirke och ved till uppvärmning. På grund av sin storlek kom byggnaden att kallas för "Herrgårn". Skiffern på taket kommer från Glava stenbrott söder om Arvika. Kronolänsman Jan Olof Pallin lät bygga gården. Den blev också häradsrättens tingsställe och Värmlands regementes mönstringsplats.
Att det var en stor och välbärgad gård framgår av den bouppteckning från 1833 som gjordes efter J O Pallins hustru. Förutom byggnader redovisas djurbesättningen: åtta hästar, två föl, tjugosju nötkreatur, fem får, sju getter, nio höns, en tupp, två ankor och sju grisar.
Endast boningshuset finns nu på Skansen, men till gården hörde även ladugård, bastu, bodar, stall, lador.
År 1854 flyttade häradsdomare Per Larsson med familj in på Herrgårn. Det är hans hem som nu finns rekonstruerat på Skansen.
Förstugan är marmorerad i svart och grönt. Därifrån kommer man in i köket, som har putsade och stänkmålade väggar. Spisen har en stor järnhäll. Rummet till vänster om förstugan är tingssalen. På bordet ligger en bibel. Innanför tingssalen finns en tillfällig bostad för länsmannen.
Till vardags höll familjen till i undervåningen. Salarna på övervåningen användes som förrådsutrymmen för extra sängkläder, möbler och textilredskap. Men när det skulle bli fest röjdes salarna ur och städades.



BREDABLICKSTORN

Högst upp på Skansen står ett tegelrött utsiktstorn, som syns över delar av Stockholm. Tornet byggdes redan 1876, alltså innan friluftsmuseet Skansen fanns. Bredablick är 30 meter högt och står på en höjd av 45 meter över havet. Högst upp finns en utsiktsplats.



Livläkarens borg

Att bygga ett torn med vacker och andligen upplyftande utsikt. Han får arrendera Tallbacken, det högsta partiet på Skansenberget och där bygger han sitt torn, kallat belvedere efter den italienska förebilden. Det ritas av konungens arkitekt J.E. Söderlund och får formen av ett götiskt borgtorn. Högst upp finns utsiktsvåningen med bågöppningar.
Han står tillsammans med prins Oscar i loggian till den berömda renässansvillan, Villa Aldobrandini. Härifrån har man en underbar utsikt över campagnan mot Rom. Wästfelt blir alldeles hänförd över den fantastiska vyn och känner att en storslagen utsikt har en gynnsam påverkan på människan.

Wästfelt hade byggt sitt torn med lånade pengar men det hjälpte inte. Wästfelt tvangs sälja tornet till byggmästaren, men fick arrendera det. Han måste också lämna sin fina bostad i arvfurstens palats och flytta in i ett rum och kök i tornets bottenvåning. Här dog han år 1881, utfattig men lycklig. Ty varje dag hade han kunnat gå uppför trapporna i sitt 
torn och bli andligen hänförd av utsikten.

Bredablick – guden Balders boning

När Artur Hazelius grundat Skansen inköpte han även tornet och området däromkring. Tornet bytte namn till Bredablick, guden Balders boning enligt den fornnordiska gudasagan, men fortsatte att vara utsiktstorn. Den andligen hänförande utsikten kompletterades med ett vackert kafé en trappa upp. Hiss installerades först 1913. Tornet är för närvarande inte öppet för besökare.



BRAGEHALLEN

Till Stockholmsutställningen 1897 lät Stockholms bryggerier gemensamt uppföra en ölhall. Den ritades av arkitekten Carl Westman och var ursprungligen en öppen rotunda. Efter utställningens slut skänktes byggnaden till Skansen och fick namnet Bragehallen. I slutet av 1960-talet byggdes Bragehallen om till arenateater. Idag används Bragehallen som teater- och cirkuslokal.




    Moragården

Moragården visar hur en bondgård i övre Dalarna kunde se ut ända till omkring 1800. Det är den mest ålderdomliga gården på Skansen. Den består av två boningshus, Morastugan och Back Mats stuga, ett stall, en kornlada, ett fähus med dyngstad och några bodar och härbren för mat och foderförvaring.


VAKTSTUGA
Vaktstugan byggdes på 1880-talet. Det byggdes för bostad till vaktar och trädgårdsmästare På 1891-talet köptes det till Skansens första år som vaktstuga med sitt passande läge strax innanför den dåvarande huvudingången framför Röda längan.










utsikt från skansen till nordiska museet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar